Η σωστή εκτέλεση των IT λειτουργιών πρέπει να πλαισιώνεται και από τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Στην IT-PS, θα εξετάσουμε μαζί τις ανάγκες της εταιρείας σας, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην ιδανικότερη επιλογή.
Στη λειτουργία μίας σύγχρονης επιχείρησης η μεταφορά της πληροφορίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο. Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως οτιδήποτε δυσχεραίνει ή καθυστερεί τη μετάδοσή της, αυτομάτως σημαίνει μειωμένη παραγωγικότητα και χαμένα έσοδα.
Προς αποφυγήν αυτού, στην IT-PS διασφαλίζουμε για την εταιρεία σας ένα άριστο δίκτυο, όπου η πληροφορία ταξιδεύει απρόσκοπτα από άκρη σε άκρη.
Η διαδικασία για να το πετύχουμε αυτό, είναι η εξής:
• Επικοινωνούμε μαζί σας για να καταγράψουμε τις δικτυακές ανάγκες σας
• Μελετάμε το χώρο, την αρχιτεκτονική του, τα “αδύναμα” σημεία του και καταγράφουμε όλες τις παρατηρήσεις μας σχετικά με αυτόν.
• Σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της μελέτης μας. Αναλύουμε την παρούσα κατάσταση, με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον. Συνεπώς, το σχέδιο που θα σας προτείνουμε θα περιέχει προνόηση για τυχόν τεχνολογικές μετατροπές στο μέλλον.
• Εγκατάσταση / βελτιστοποίηση του δικτύου σας
• Test δικτύου για επιβεβαίωση άψογης λειτουργίας
Η ασφάλεια του δικτύου σας είναι μία υπόθεση που δεν τελειώνει ποτέ. Τί εννοούμε με αυτό;
Οι κίνδυνοι που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όχι μόνο δε σταματούν ποτέ, αλλά εξελίσσονται και πάντα προσπαθούν να εισχωρήσουν και στο πιο προστατευμένο σύστημα.
Η απάντησή μας σε αυτό, είναι η δημιουργία ενός τείχους προστασίας για το δίκτυό σας, το οποίο δε θα αφήνει κανένα περιθώριο εισβολής τρίτων. Το τείχος αυτό, είναι ένα σύνολο από λογισμικές λύσεις, κανόνες/διαδικασίες αλλά και υλικό εξοπλισμό.
Αφού σχεδιάσουμε τον κατάλληλο τύπο προστασίας για τα πολύτιμα δεδομένα της εταιρίας σας, φροντίζουμε για συνεχείςελέγχους και ενημερώσεις. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε την
ύπαρξη ενός σύγχρονου συστήματος, το οποίο κρατάει το δίκτυό σας θωρακισμένο απέναντι και στις πιο δεινές διαδικτυακές απειλές.
Η εικονικοποίηση ( virtualization ) είναι η διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε την εικονική προσομοίωση των λειτουργιών ενός φυσικού υπολογιστικού συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται λογισμικό με το οποίο οι λειτουργίες ενός διακομιστή, μπορούν να διαχωριστούν σε πολλαπλούς εικονικούς υπολογιστές, οι οποίοι είναι γνωστοί ως virtual machines (VM).
Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφέρουμε, ότι το virtualization έθεσε τη βάση για τις πολύτιμες υπηρεσίες που μας προσφέρει το cloud computing.
Τα πλεονεκτήματα που απορέουν από την εικονικοποίηση συστημάτων είναι τα εξής:
• Ορθότερη αξιοποίηση και μείωση κόστους εξοπλισμού hardware. Πλέον, ένας φυσικός διακομιστής μπορεί να υποστηρίξει πολλαπλά virtual machines, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σωστότερη κατανομή εργασιών στους φυσικούς πόρους.
• Μείωση ενεργειακού κόστους και ενεργειακού αποτυπώματος, εφόσον μειώνεται ο φυσικός εξοπλισμός.
• Ταχύτερη ανάπτυξη των διακομιστών. Η αντιγραφή των virtual machines είναι υπόθεση ωρών ή ημερών, σε αντίθεση με τις ώρες ή ημέρες που απαιτούνται για την εγκατάσταση ενός φυσικού διακομιστή.
• Γρηγορότερη επαναφορά από καταστροφές (Disaster Recovery) . Το λογισμικό της εικονικοποίησης επιτρέπει την ύπαρξη εφεδρικών συστημάτων, τα οποία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να ενεργοποιηθούν γρήγορα και εύκολα.
• Ευκολότερη διαχείριση. Η αντικατάσταση των φυσικών υπολογιστών με εικονικά συστήματα (virtual machines), διευκολύνει την παρακολούθηση όλης της υποδομής, και καθιστά μη αναγκαία τη φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
• Φορητότητα. Για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί, η μεταφορά του εικονικού υλικού είναι ευκολότερη. Πχ για τη δημιουργία περιβαλλόντων δοκιμής, για την απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια. κ.α
• Ασφάλεια. Η εικονοποίηση του συστήματος μας επιτρέπει να απομονώνουμε τη λειτουργία κάθε VM, έτσι ώστε σε περίπτωση κακόβουλου λογισμικού, η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και να μην επεκτείνεται στο υπόλοιπο σύστημα.
Έχετε προνοήσει πώς θα αντιμετωπίσετε ένα σενάριο καταστροφής;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα καθορίσει αν η εταιρεία σας θα μπορέσει να επανέλθει από μία κρίση αλώβητη, ή αν θα ζημιωθεί, και σε τί βαθμό.
Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup) είναι η διαδικασία αντιγραφής όλων των κρίσιμων δεδομένων σε έναν ασφαλή χώρο. Συμπεραίνουμε εύκολα, ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι του disaster recovery plan, ενώ χρήση έχει και σε πιο απλές περιπτώσεις, όπως η συντήρηση δικτύου.
Η διαδικασία της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να ακούγεται μία απλή και ξεκάθαρη διαδικασία, ωστόσο, κρύβει ένα βαθμό πολυπλοκότητας.
Τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι:
• Χαμηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων
• Μη ασφαλή αρχεία
• Απαρχαιωμένο υλικό
• Δίκτυα με διαφορετικά συστήματα ασφαλείας
Κατά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, πρέπει να δώσουμε προσοχή στα εξής:
• Γίνεται αρκετά τακτικά;
• Έχουμε κρατήσει backup από όλα τα σημαντικά αρχεία;
• Πού αποθηκεύονται; Τηρείται απόσταση ασφαλείας, ανάμεσα στα backup και στα αρχικά δεδομένα;
• Ολοκληρώνεται η διαδικασία σωστά; Τα αρχεία είναι προσπελάσιμα;
• Ποια μέλη του προσωπικού έχουν πρόσβαση σε αυτά;
Για να επιλέξετε την καταλληλότερη λύση backup για την εταιρεία σας, λάβετε υπόψη τα παρακάτω:
• Επεκτασιμότητα
Μπορεί το λογισμικό να αναβαθμιστεί ή να προσαρμοστεί σύμφωνα με την πορεία της επιχείρησής σας;
• Ασφάλεια
Η διαδικασία του backup γίνεται για να διασφαλίσετε την επιχειρησιακή συνέχεια της εταιρίας σας, και κατ’ επέκταση τη φήμη και την επιτυχία της. Με άλλα λόγια, ο βαθμός ασφάλειας που θα επιλέξετε να δώσετε στα δεδομένα σας, θα καθορίσει τη μακροβιότητά σας στον επιχειρηματικό κόσμο
• Αξιοπιστία
Η διαδικασία αντιγράφων ασφαλείας πρέπει να λειτουργεί ρυθμισμένα, σωστά, και χωρίς απρόοπτα
• Συμβατότητα
Η επιλογή πλάνου backup πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες της εταιρίας σας, αλλά και του τύπου λογισμικών που έχετε ήδη σε λειτουργία, ή που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε στο μέλλον
• Εικονικοποίηση
Αφορά την ευκολία στη χρήση των αρχείων, αφού έχουν αντιγραφεί. Αφού η διαδικασία backup ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, σειρά έχει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα εύκολα και γρήγορα. Αυτό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να καταφέρετε να έχετε όσο το δυνατό μικρότερο downtime (disaster recovery)
Το Cloud είναι μία φυσική ή εικονικοποιημένη υποδομή IT, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει όγκους δεδομένων, εφαρμογές, πληροφορίες, κ.α
Τα είδη των Cloud Computing είναι τέσσερα:
1. Ιδιωτικά
2. Δημόσια
3. Υβριδικά
4. Κοινοτικά
Τα είδη των υπηρεσιών του Cloud είναι τα εξής:
• Infrastructure-as-a-Service (IaaS)
• Platforms-as-a-Service (PaaS)
• Software-as-a-Service (SaaS)
Συνήθως, οι πάροχοι των υπηρεσιών Cloud χρησιμοποιούν το μοντέλο υποδομής Iaas (Infrastructure-as-a-service), για να πετύχουν την οπτικοποίησή του και να το παρέχουν στους πελάτες τους. Η πληρωμή γίνεται στο τέλος της περιόδου με βάση τη χρήση που έχει κάνει ο κάθε πελάτης, γνωστό ως pay-as-you-go.
Το Cloud Computing έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, και παρακάτω θα σας αναφέρουμε τα βασικότερα:
• Κόστος
Με το Cloud computing αποφεύγετε την αγορά εξοπλισμού και λογισμικού, και ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως τα λειτουργικά κόστη
• Ευελιξία
Η μεταβολή της χωρητικότητας είναι θέμα μερικών λεπτών. Συνεπώς, εύκολα και γρήγορα, η υπηρεσία προσαρμόζεται στις ανάγκες σας
• Ασφάλεια
Τα δεδομένα που έχετε στο cloud είναι απομονωμένα από τα in-house υπολογιστικά σας συστήματα. Επίσης, μέσω του cloud, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι ευκολότερη, άρα και το disaster recovery, άρα και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας
• Παραγωγικότητα
Τα κέντρα δεδομένων του cloud αναβαθμίζονται κι ενημερώνονται συνεχώς με τις τελευταίες τεχνολογίες πληροφορικής. Συνεπώς, η εταιρεία σας απολαμβάνει όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό, όπως η ταχύτητα και η διασφάλιση των δεδομένων σας.
Στην IT-PS, γνωρίζοντας σε βάθος το αντικείμενο του Clouding, έχουμε επιλέξει να παρέχουμε στους πελάτες μας τις υπηρεσίες της Microsoft, Azure Cloud Computing.
Το Disaster Recovery (DR) πολλές φορές συγχέεται με το Business Continuity(BC). Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το DR αποτελεί μέρος του BC.
Η επιχειρησιακή συνέχεια (BC) εμπεριέχει την έννοια της πρόληψης. Αφορά τις προληπτικές ενέργειες μίας εταιρείας, για να αποτρέψει πιθανά απειλητικά σενάρια που έχουν στόχο το λογισμικό και τα δεδομένα της. Ουσιαστικά, το BC επιτρέπει σε μία εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί, κατά τη διάρκεια μίας κρίσης.
Το Disaster Recovery εφαρμόζεται όταν μία εταιρεία έχει ήδη υποστεί κάποια καταστροφή στα δεδομένα της.
Επομένως, με τον όρο DR εννοούμε τη διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων και επαναλειτουργίας των IT συστημάτων μίας εταιρείας, μετά από κάποιο απρόβλεπτο γεγονός που διέκοψε την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Τέτοια συμβαντα μπορεί να οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, σε κακόβουλες ενέργειες από τρίτους, σε διακοπές ρεύματος, σε ψηφιακές επιθέσεις, ή ακόμη και σε ανθρώπινο λάθος.
Η ύπαρξη ενός σχεδίου DR, εξασφαλίζει την επιχειρησιακή συνέχεια μίας εταιρείας (business continuity) σε περιπτώσεις κρίσης.
Τί σημαίνει αυτό;
• Η εταιρεία σας διατηρεί την καλή της φήμη και εξακολουθεί να εμπνέει ασφάλεια στους πελάτες της. 41% είναι ο αρνητικός αντίκτυπος στην εταιρική φήμη από τα downtime
Πηγή: https://www.forrester.com/bold
• Όταν τα λογισμικά συστήματά μίας εταιρείας είναι εκτός λειτουργίας, αυτό σημαίνει απουσία παραγωγικότητας και αδυναμία δημιουργίας εσόδων. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα επανέλθει η λειτουργικότητα τόσο μικρότερες οι οικονομικές απώλειες. Έρευνα σε IT επιχειρήσεις, έδειξε ότι οι πιο δαπανηρές συνέπειες ενός downtime ήταν:
53% απώλειες εσόδων
47% απώλεια παραγωγικότητας
Πηγή: https://www.forrester.com/bold
• Ένα σωστό πλάνο Disaster Recovery, με όσο το δυνατόν μικρότερο downtime, είναι ο στόχος κάθε εταιρείας. 90% των επιχειρήσεων αποτυγχάνουν μέσα σε ένα χρόνο, εάν δεν μπορέσουν να επανέλθουν σε λειτουργία εντός 5 ημερών μετά από μια λογισμική καταστροφή.
Πηγή: https://www.fema.gov/el
Στην IT-PS εξετάζουμε ξεχωριστά το πλάνο που ωφελεί την κάθε επιχείρηση, αφού πρώτα αναλύσουμε το βαθμό ευθραυστότητας των δεδομένων σας.
Τί είναι Data Center;
Data Center, ή αλλιώς Κέντρο Δεδομένων, είναι μία κτιριακή εγκατάσταση με υπολογιστικά συστήματα και υποδομές. Τα Data Center τα χρησιμοποιούν διάφοροι οργανισμοί, για να
αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται μεγάλους όγκους δεδομένων.
Γιατί ένα data center είναι σημαντικό για μία επιχείρηση;
Στον σύγχρονο επιχειρησιακό κόσμο, η λειτουργικότητα μίας εταιρείας συνεπάγεται και κάποιας μορφής IT. Σε αυτό το σημείο, γεννιέται η ανάγκη για τις υπηρεσίες των data centers.
Παρακάτω, είναι μερικές λειτουργίες που καλύπτονται από τη χρήση τους:
• Απεριόριστος χώρος αποθήκευσης δεδομένων
Αυτό το πλεονέκτημα βοηθά τις επιχειρήσεις να διευρύνονται με λιγότερα έξοδα και με μεγαλύτερη ταχύτητα
• Μειωμένα λειτουργικά κόστη
Οι επιχειρήσεις δεν αναγκάζονται να έχουν in house υποδομές και ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως είναι έξοδα συντήρησης και ελέγχου
• Εξελιγμένες υπηρεσίες
Τα data centers εξελίσσονται συνεχώς τεχνολογικά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών τους, επωφελούνται άμεσα από αυτό και ανταποκρίνονται
έγκαιρα στις απαιτήσεις της εποχής
• Ασφάλεια
Τα data centers είναι θωρακισμένα απέναντι σε διαδικτυακές απειλές, όπως επίσης, και στα ανθρώπινα λάθη, που εύκολα μπορούν να συμβούν σε μία in house εγκατάσταση Στην IT-PS, σε πρώτο επίπεδο, θα σας συμβουλέψουμε αν η εταιρεία σας μπορεί, πραγματικά, να επωφεληθεί από τη χρήση των υπηρεσιών ενός data center.
Αν καταλήξουμε σε θετική απάντηση, το εξειδικευμένο προσωπικό μας προχωράει στη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και έπειτα στο σχεδιασμό του νέου συστήματος.
Στο επόμενο στάδιο, προγραμματίζουμε όλες τις ενέργειες εγκατάστασης στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο, έτσι ώστε η επιχείρησή σας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
Τέλος, προχωράμε σε έλεγχο καλής λειτουργίας του νέου κέντρου δεδομένων αλλά και στην επεξήγηση της κάθε λεπτομέρειας προς τον υπεύθυνο έργου της εταιρείας σας.